Kako smo dobili periodni sistem?

Novica iz dne 19.10.2020

Kako smo dobili periodni sistem?

ZOTKINI DNEVI ODPRTIH VRAT banner_26-28 web 700.jpg

V času jesenskih šolskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj prvič organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Ker se ne moremo družiti v živo, bomo dogajanje pripravili v virtualnem svetu. Pripravljenih imamo 15 predavanj in delavnic, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimata naravoslovje in tehnika.

Eno od predavanj bo tudi Kako smo dobili periodni sistem?

Periodni sistem danes visi v vsaki učilnici kemije, a ni bilo vedno tako. Pred 151 leti je ruski kemik Dimitrij Mendelejev v tabelarično obliko razporedil tedaj znanih 63 elementov, s čimer velja za odkritelja periodnega sistema. Danes se je ta zredil do 118 elementov, poteka pa odkrivanje še novih. A Dimitrij Mendelejev ni bil prvi, ki je znane elemente uredil. V predavanju si bomo pogledali, kdo mu je utrl pot, kdo ga je skoraj prehitel, zakaj je njegov dosežek izjemno pomemben in od kod so se vzeli novi elementi.  

Dr. Matej Huš se na Kemijskem inštitutu ukvarja s teoretičnim opisom kemijskih reakcij in računalniškimi simulacijami. V preteklosti je raziskoval nenavadne lastnosti vodi, v zadnjem času pa se posveča katalizi, kemijskemu inženirstvu in industrijsko pomembnim procesom. Poleg kemije se ukvarja tudi z računalništvom in komunikacijo znanosti. Je tudi član Zotkine komisije za tekmovanje iz znanja naravoslovja.

Predavanje bo predvidoma v torek, 27. 10.

Podroben program in prijave so na POVEZAVI.

Datum: 
ponedeljek, 19. Oktober 2020