Logična uganka hitori - tehnike reševanja

Novica iz dne 20.10.2020

Logična uganka hitori - tehnike reševanja

ZOTKINI DNEVI ODPRTIH VRAT banner_26-28 web 700.jpg

V času jesenskih šolskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj prvič organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Ker se ne moremo družiti v živo, bomo dogajanje pripravili v virtualnem svetu. Pripravljenih imamo 15 predavanj in delavnic, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimata naravoslovje in tehnika.

Eno od predavanj bo tudi "Logična uganka hitori - tehnike reševanja".

Reševanje ugank je za ljudi užitek in trening uma. Ob zastavljeni uganki se velikokrat zdi, da je za njeno rešitev potreben uvid, talent ali pa sreča, vendar to ne drži. Vsak tip uganke ima svoj pristop in tehnike reševanja, ki jih lahko vsi osvojimo. Sistematičen pristop k ugankam nas uči potrpežljivosti, opazovanja in prepoznavanja sledi, ki nas vodijo k rešitvi, s tem pa spodbujamo in nadgrajujemo naše miselne zmožnosti. 

Logična uganka hitori je sestavljena iz mreže števil. Določiti je treba, katera števila so bela in katera črna, tako da so na koncu vsa bela polja povezana, črna nepovezana, in da se v vrsticah in stolpcih števila ne ponavljajo. Na delavnici bomo začeli z majhnimi lahkimi ugankami in težavnost ter tehnike nadgrajevali skozi večje in težje primere.

Delavnica je primerna za vse, ki bi se želeli naučiti sistematičnega reševanja te vrste ugank. 

Gabrijela Hladnik je Zotkina dolgoletna zunanja sodelavka za področje logike in logične lingvistike. Je članica državne komisije za tekmovanje iz logike in mednarodne komisije za lingvistično olimpijado, mentorica na poletnih šolah logike, avtorica številnih nalog in predavateljica.

Predavanje bo predvidoma v ponedeljek, 26. 10.

Podroben program in prijave so na POVEZAVI.

Datum: 
torek, 20. Oktober 2020