Logika - šifriranje: Cezar, Vigenèr in mnogi drugi

Novica iz dne 20.10.2020

Logika - šifriranje: Cezar, Vigenèr in mnogi drugi

ZOTKINI DNEVI ODPRTIH VRAT banner_26-28 web 700.jpg

V času jesenskih šolskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj prvič organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Ker se ne moremo družiti v živo, bomo dogajanje pripravili v virtualnem svetu. Pripravljenih imamo 15 predavanj in delavnic, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimata naravoslovje in tehnika.

Eno od predavanj bo tudi "Logika - šifriranje: Cezar, Vigenèr in mnogi drugi".

Če ste kdaj želeli, da sporočilo, ki ste ga napisali, ne bi bilo razumljivo vsem okrog vas, verjetno veste, kako uporabno je šifriranje. Cezarjevo in Vigenèrjevo šifriranje sta le dva izmed načinov, s katerimi besedilo spremenimo tako, da je razumljivo samo osebam, ki jim je namenjeno. Poleg osnovnih in kompleksnejših načinov šifriranja se bomo podali tudi v zgodovino in spoznali, kakšno vlogo je imelo šifriranje vse od starega Egipta dalje.

Šf zjejnp! smiley

Doris Keršič zaključuje študij glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Leta 2016 je bila članica ekipe, ki je zastopala Slovenijo na mednarodni lingvistični olimpijadi v Indiji, in vse od takrat redno pripravlja logične delavnice za osnovno- in srednješolce. Z Zotko sodeluje kot mentorica na Poletni šoli logike in članica Komisije za logiko.

Predavanje bo predvidoma v torek, 27. 10.

Podroben program in prijave so na POVEZAVI.

NALOGE

Datum: 
torek, 20. Oktober 2020