Naučena nemoč in njen vpliv na depresijo pri mladih

Novica iz dne 20.10.2020

Naučena nemoč in njen vpliv na depresijo pri mladih

ZOTKINI DNEVI ODPRTIH VRAT banner_26-28 web 700.jpg

V času jesenskih šolskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj prvič organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Ker se ne moremo družiti v živo, bomo dogajanje pripravili v virtualnem svetu. Pripravljenih imamo 15 predavanj in delavnic, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimata naravoslovje in tehnika.

Eno od predavanj bo tudi "Naučena nemoč in njen vpliv na depresijo pri mladih".

Zakaj se nekateri ljudje tako dobro znajdejo v različnih situacijah, se poberejo po neuspehih in se dobro spoprijemajo s stresom, medtem ko drugi hitro obupajo in se slabše spopadejo s stresom? Kdo med njimi je bolj občutljiv, da razvije depresijo?

Odgovore na ta vprašanja boste dobili v predavanju. Spoznali boste znameniti psihološki eksperiment naučena nemoč M. Seligmana, ki so ga izvedli v laboratorijih na psih in kako so ta spoznanja vplivala na razumevanje pomembnosti optimističnega in pesimističnega sloga razmišljanja. S tem znanjem boste tudi lažje razumeli, kako se razvije depresija. Depresija je najbolj pogosta bolezen duševnega zdravja in žal tudi v porastu. In na koncu poudarili pomen optimističnega sloga v odnosu do zmanjševanja depresije.    

Lidija Srša je univerzitetna diplomirana psihologinja, ki dela na Gimnaziji Ledina v vlogi svetovalne delavke in profesorice psihologije. Od nekdaj jo je zanimalo, katera znanja so tista, ki mladim pomagajo, da bodo znali slediti svojim ciljem in bili v življenju zadovoljni. Je tudi članica Zotkine strokovne komisije za tekmovanje iz znanja s področja psihologije.

Predavanje bo predvidoma v sredo, 28. 10.

Podroben program in prijave so na POVEZAVI.

Datum: 
torek, 20. Oktober 2020