Nobelova nagrada za kemijo 2020 – Genetske škarje CRISPR

Novica iz dne 20.10.2020

Nobelova nagrada za kemijo 2020 – Genetske škarje CRISPR

ZOTKINI DNEVI ODPRTIH VRAT banner_26-28 web 700.jpg

V času jesenskih šolskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj prvič organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Ker se ne moremo družiti v živo, bomo dogajanje pripravili v virtualnem svetu. Pripravljenih imamo 15 predavanj in delavnic, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimata naravoslovje in tehnika.

Eno od predavanj bo tudi "Nobelova nagrada za kemijo 2020 – Genetske škarje CRISPR".

Ali ste vedeli, da imajo tudi bakterije svoj imunski sistem in da je njegovo odkritje povzročilo preboj na področju spreminjanja genomov? Kraljeva švedska akademija znanosti je v letošnjem letu prestižno Nobelovo nagrado za kemijo podelila dvema znanstvenicama, Emmanuelle Charpentier in Jennifer Doudna, za razvoj metode, s katero lahko enostavno spreminjamo dedni zapis organizmov. V predavanju bomo razvozlali, kaj se skriva za zapletenim pomenom kratice CRISPR, si ogledali različne metode spreminjanja dednega zapisa in pojasnili, zakaj dosežek znanstvenic predstavlja eno najpomembnejših odkritij v zgodovini molekularne biologije.    

Domen Vaupotič je diplomirani biokemik, trenutno pa na magistrskem študiju biofizike. Sodelovanje z Zotko je začel kot eden najboljših tekmovalcev na tekmovanjih iz znanja biologije in naravoslovja. Bil je tudi član ekipe na mednarodni biološki olimpijadi. Je član Zotkine komisije za tekmovanje iz znanja biologije, pomaga pri pripravah tekmovalcev na mednarodno juniorsko naravoslovno olimpijado, kamor jih kot mentor tudi spremlja.

Predavanje bo predvidoma v sredo, 28. 10.

Podroben program in prijave so na POVEZAVI.

Datum: 
torek, 20. Oktober 2020