Od šestice pri Človek ne jezi se do sedmice na lotu

Novica iz dne 20.10.2020

Od šestice pri Človek ne jezi se do sedmice na lotu

ZOTKINI DNEVI ODPRTIH VRAT banner_26-28 web 700.jpg

V času jesenskih šolskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj prvič organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Ker se ne moremo družiti v živo, bomo dogajanje pripravili v virtualnem svetu. Pripravljenih imamo 15 predavanj in delavnic, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimata naravoslovje in tehnika.

Eno od predavanj bo tudi "Od šestice pri Človek ne jezi se do sedmice na lotu".

Ko smo nazadnje igrali Človek ne jezi se, nekomu tudi po devetih krogih ni uspelo začceti, ker ni vrgel šestice. Vsakič je imel na voljo po tri mete, zato se nam je zdelo skoraj neverjetno, da mu v 27 metih ni uspelo - in res: s pošteno kocko je ta verjetnost manjša od 1 %.

Nekoč se je v naši državi igral loto, pri katerem so izžrebali 6 številk izmed 36, danes pa jih 7 izmed 39. Ob spremembi so se ljudje spraševali, katera od iger je bolj ugodna za igralca in marsikateri je delil število izžrebanih kroglic z vsemi. Ker je 7/39 > 6/36, si je mislil, da je v novem sistemu na boljšem. Pa je res?

Take in podobne zgodbe bomo spoznali v okviru predavanja. Najprej bomo metali kovanec, potem kocko, delili bomo karte pri taroku in remiju, na koncu pa žrebali kroglice s številkami. Pri nekaterih nam bo vrstni red pomemben, pri drugih ne, pri vseh pa bomo izračunali verjetnosti zanimivih izidov in pri igrah na srečo tudi pričakovane dobitke.

Delavnica je primerna predvsem za dijake oz. vse, ki bi se želeli bolje spoznati z verjetnostjo.

Dr. Aleš Berkopec je v osnovi fizik, raziskovalno se ukvarja predvsem s strelami, zato je doktoriral na Fakulteti za elektrotehniko. Je predsednik Astronomskega društva Javornik in Zotkin sodelavec, vodi delavnice s področja uporabne matematike in skupino na astronomskem taboru. Z verjetnostjo se ukvarja že več kot 20 let, objavil je svoj algoritem, ki je veliko v uporabi (med drugim tudi dve citat objavi v reviji Nature). Ocenjeval je postopke in korektnost pravil pri igrah na srečo - igralne avtomate, ruleto, blackjack ipd.

Predavanje bo predvidoma v sredo, 28. 10.

Podroben program in prijave so na POVEZAVI.

Datum: 
torek, 20. Oktober 2020