Rojstvo in smrt zvezd

Novica iz dne 20.10.2020

Rojstvo in smrt zvezd

ZOTKINI DNEVI ODPRTIH VRAT banner_26-28 web 700.jpg

V času jesenskih šolskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj prvič organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Ker se ne moremo družiti v živo, bomo dogajanje pripravili v virtualnem svetu. Pripravljenih imamo 15 predavanj in delavnic, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimata naravoslovje in tehnika.

Eno od predavanj bo tudi "Rojstvo in smrt zvezd".

Leta 1842 je francoski filozof Auguste Comte naštel področja znanja, ki bodo za vedno ostala onkraj dosega znanstvenih raziskav. Prepričan je bil, da nekaterih lastnosti zvezd nikdar ne bo mogoče določiti. Lahko ugotovimo obliko, oddaljenost, prostornino in gibanje zvezd, nikoli pa ne bomo poznali njihove kemijske ali mineralne strukture.

Dvajseto stoletje je dokazalo, da filozof Comte ni imel prav. Astrofizika dvajsetega stoletja je razložila kako poteka življenski cikel zvezde. Povedali bomo, kako so to dosegli. 

Dr. Borut Jurčič-Zlobec je matematik, dolgoletni predavatelj na Fakulteti za elektrotehniko in nekdanji predsednik Astronomskega društva Javornik. Na Zotkinih astronomskih taborih vodi skupino za astrofiziko. Je predsednik Zotkine komisije za tekmovanja iz znanja računalništva, pobudnik tekmovanja iz programiranja v Scratchu in član Zotkine komisije za mladinsko raziskovalno dejavnost s področja matematike. Pripravljal in spremljal je tekmovalce na mednarodne računalniške olimpijade. Je tudi avtor številnih knjig in prispevkov s področja matematike.

Predavanje bo predvidoma v sredo, 28. 10.

Podroben program in prijave so na POVEZAVI.

Datum: 
torek, 20. Oktober 2020