Stari Grki: z geometrijo do razdalj v sistemu Sonce-Zemlja-Luna

Novica iz dne 20.10.2020

Stari Grki: z geometrijo do razdalj v sistemu Sonce-Zemlja-Luna

ZOTKINI DNEVI ODPRTIH VRAT banner_26-28 web 700.jpg

V času jesenskih šolskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj prvič organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Ker se ne moremo družiti v živo, bomo dogajanje pripravili v virtualnem svetu. Pripravljenih imamo 15 predavanj in delavnic, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimata naravoslovje in tehnika.

Eno od predavanj bo tudi "Z geometrijo do razdalj v sistemu Sonce-Zemlja-Luna".

Kaj potrebujemo, če želimo izmeriti obseg Zemlje? Po Eratostenovem receptu ne veliko: dve palici in karavano. Eno od palic zapičimo pravokotno v tla in izmerimo kot ob vrhu palice, ko ta meče najmanjšo senco. Drugo polico pošljemo s karavano po poldnevniku proti Ekvatorju tako daleč, da njena palica opoldne ne meče sence. Iz razdalje med krajema lahko ocenimo obseg Zemlje, kar je Eratosten tudi storil. Njegov rezultat je izjemno blizu današnjemu, čeprav je razdaljo ocenil z zelo grobim približkom: s povprečno hitrostjo karavane in številom dni, ki jih je porabila za pot.

Še tri astronomske vrednosti so s pomočjo geometrije izračunali Stari Grki: velikost Lune, njeno oddaljenost od Zemlje in oddaljenost Sonca. Vse štiri postopke bomo podrobno opisali, pri čemer se bomo spomnili razmerij stranic v podobnih trikotnikih, pravokotnega trikotnika in kroga. Precej bomo risali, na koncu pa se bo izkazalo, da so trije od štirih rezultatov zelo blizu pravim vrednostim.

Delavnica je primerna tako za osnovnošolce kot dijake oz. vse, ki vas zanima astronomija.

Dr. Aleš Berkopec je v osnovi fizik, raziskovalno se ukvarja predvsem s strelami, zato je doktoriral na Fakulteti za elektrotehniko. Je predsednik Astronomskega društva Javornik in Zotkin sodelavec, vodi delavnice s področja uporabne matematike in skupino Merjenja in računske metode v astronomiji na astronomskem taboru. Ukvarja se tudi z verjetnostjo in je objavil svoj algoritem, ki je veliko v uporabi (med drugim tudi dve citat objavi v reviji Nature).

Predavanje bo predvidoma v ponedeljek, 26. 10.

Podroben program in prijave so na POVEZAVI.

Datum: 
torek, 20. Oktober 2020