Znanost in umetnost svetlobe v laboratoriju: od luminiscence, forenzike in kresnic do uporabe v medicini

Novica iz dne 9.2.2021

Znanost in umetnost svetlobe v laboratoriju: od luminiscence, forenzike in kresnic do uporabe v medicini

ZOTKINI DNEVI ODPRTIH VRAT web 700.jpg

V času zimskih šolskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj ponovno organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Ker se še vedno ne moremo družiti v živo, bomo dogajanje pripravili v virtualnem svetu. Pripravljena imamo različna predavanja in delavnice, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimata naravoslovje in tehnika. Pripravljamo dva identična sklopa med obema tednoma zimskih počitnic.

Eno od predavanj bo tudi Znanost in umetnost svetlobe v laboratoriju: od luminiscence, forenzike in kresnic do uporabe v medicini

Interdisciplinarni pristopi raziskovanja luminiscenčnih procesov in njihova uporaba v medicini.

Kresnice, meduze in svetleče palice – ene letijo, druge živijo globoko v oceanu in spet tretje ponujajo zabavo v nočnih klubih. In kaj imajo skupnega? Odgovor je v kemijskih reakcijah pri katerih se sprošča svetloba. Govorimo o luminiscenčnih pojavih, pri katerih gre za oddajanje svetlobe, kot posledica kemijske reakcije. Svetlobo, ki ob takšnem procesu nastane, izkoriščamo na različne načine. S pomočjo luminiscence lahko v telesu sledimo določenim bolezenskim stanjem, kot so rakava obolenja. V forenzični znanosti pa služi pri detektiranju prstnih odtisov in sledov krvi.

V okviru predavanja bodo predstavljeni tudi rezultati sodelovanja predavatelja z mladimi raziskovalci, ki so svoja dela pod njegovim mentorstvom predstavili tudi na srečanjih mladih raziskovalcev pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije. 

Raziskovalna pot Marka Jerana je interdisciplinarno naravnana in predstavlja most med znanstveno-raziskovalnim delom in izobraževalnim sistemom po celotni vertikali. Njegovo življenje je prepleteno z znanostjo, saj kot strokovni sodelavec na področju kemije sodeluje pri pedagoškem in raziskovalnem procesu na Zdravstveni fakulteti (ZF) in Fakulteti za elektrotehniko (FE) Univerze v Ljubljani. Posveča se interdisciplinarnem raziskovanju celičnih membran in razvoju metodologij na področju klinične biofizike. Še vedno aktivno preučuje področja luminiscence, zlasti kemi- in bioluminiscenco ter fluorescenco. V okviru Zveze za tehnično kulturo Slovenije je član komisije za kemijo. Je član tudi Slovenske mreže za zunajcelične vezikle (SiN-EV) in mednarodnega združenja International Society for Extracellular Vesicles (ISEV).

Marko Jeran se zavzema za zgodnje vključevanje mladih v raziskovalno okolje, zato svoje izkušnje in znanje uspešno prenaša na mlade. Od leta 2010 je bilo pod njegovim metorstvom opravljenih 76 raziskovalnih del. Dela dijakov srednje šole in učencev osnovne šole so bila nagrajeni na domačih in tujih tekmovanjih. Zaradi posredovanja vrednot znanosti mladim (učencem in dijakom), približevanja znanosti širši javnosti, promocije znanosti z dogodki in prireditvami, poljudnoznanstvenih ali strokovnih publikacij ter njegove znanstvene odličnosti, mu je Slovenska znanstvena fundacija v letošnjem letu (2021) podelila Nacionalno odličje Prometej za komuniciranje znanosti v Sloveniji.

Njegova bibliografija obsega širok spekter del, je avtor in so-avtor znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov, ter prispevkov na domačih in tujih konferencah, s katerimi želi znanstveni in širši javnosti približati različne naravoslovne pojave. Predvsem pa želi s svojim delom mlajšim nuditi podporo in jih usmerjati na pot karierne usmeritve.

Predavanje bo predvidoma v četrtek, 18. 2. in v četrtek, 25. 2.

Podroben program in prijave so na POVEZAVI.

Datum: 
torek, 9. Februar 2021