20. obletnica tekmovanja Z računalniki skozi okna

Novica iz dne 17.2.2020

20. obletnica tekmovanja Z računalniki skozi okna

Brez podpore OŠ Jela Janežiča iz Škofje Loke in okoliških občin ne bi bili tako uspešni

V naši organizaciji sta se na OŠ Jela Janežiča v Škofji Loki uspešno zaključili računalniški tekmovanji za šole s prilagojenim programom. Obe tekmovanji sodita v okvir Festivala inovativnih tehnologij, z enim od tekmovanj pa na ZOTKS že od leta 2000 v program računalniškega izobraževanja vključujemo tudi otroke s posebnimi potrebami. Na ta način otroci pridobivajo številne nove spretnosti in znanja, predvsem pa oblikujejo svojo samopodobo.

20 let tekmovanja Z računalniki skozi okna
Letos je tekmovanje Z računalniki skozi okna, namenjeno programu nižjega izobrazbenega standarda, praznovalo svojo 20. obletnico. Z lansko uvedbo novih vsebin, se je spremenil način tekmovanja, saj udeleženci sedaj tekmujejo v paru. Tekmovanje se je pričelo, ko so tekmovalci v roke vzeli svoj pametni telefon ali tablico. Vsa vprašanja in podatki so se namreč skrivali na različnih lokacijah oziroma postajah pod QR-kodo. V drugem delu so otroci zbrane podatke s posameznih postaj uporabili za izdelavo dokumentov, kar pa je potekalo za računalniki. Na tekmovanju je sodelovalo 22 tekmovalcev iz 11 šol. Največ spretnosti je pokazal par s šole gostiteljice, Aleksej Rihtaršič in Andrej Vrhnjak.

Rezultati:

1. mesto Aleksej Rihtaršič in Andrej Vrhnjak OŠ Jela Janežiča Škofja Loka
2. mesto Marjeta Mlinar in Anea Bytyci OŠ Miroslava Vilharja Postojna
3. mesto Nik Senekovič Pečovnik in Miha Oprešnik OŠ Glazija Celje

 

Z miško v svet
Na drugem tekmovanju, 13. državnem računalniškem tekmovanju z naslovom Z miško v svet, pa so se v dveh kategorijah pomerili učenci posebnega programa. Sodelovalo je 18 otrok iz 13 šol. Najbolje sta se odrezala Tina Okoren iz OŠ Jela Janežiča v kategoriji urejanja fotografij in uporabi urejevalnika Word ter Jakob Šircelj iz Centra Janeza Levca Ljubljana v kategoriji PowerPoint.

Rezultati:

1. mesto Tina Okoren OŠ Jela Janežiča Škofja Loka
2. mesto Nik Fabbro OŠ Kozara Nova Gorica
3. mesto Klavdij Zorko OŠ Glazija Celje

 

1. mesto Jakob Šircelj Center Janeza Levca, Dečkova, Ljubljana
2. mesto Žiga Šmid OŠ Jela Janežiča Škofja Loka
3. mesto Tinkara Urh OŠ Antona Janše Radovljica

 

Brez sodelovanja in prostovoljstva ne gre
Vsa ta leta nam izvedba obeh tekmovanj ne bi uspevala brez sodelovanja škofjeloške osnovne šole Jela Janežiča ter podpore občin Škofja Loka, Žiri, Železniki in Gorenja vas-Poljane. Tako smo na slavnostni prireditvi poleg podelitve priznanj najboljšim tekmovalcem, ravnateljici OŠ Jela Janežiča mag. Marjeti Šmid in idejni vodji tekmovanja mag. Andreji Gorše podelili zlati priznanji ZOTKS, Ireni Ferlinc Brezovar pa srebrno priznanje ZOTKS. Vsem sodelujočim občinam smo tudi podelili srebrna priznanja ZOTKS, saj s svojim sodelovanjem pri obeh tekmovanjih nadpovprečno prispevajo k razvoju tehnične kulture v Sloveniji. Podelili smo tudi posebna priznanja osnovnim šolam, katerih učenci na tekmovanju sodelujejo že 15 let ali več ter tistim mentorjem, ki so ali še vedno prostovoljno pripravljajo učence na tekmovanje.

Video s slavnostne prireditve vam je na voljo tukaj.

Skupinska fotografija
Vprašanja in podatki pod QR-kodo
Reševanje naloge v kategoriji PowerPoint
Zlata priznanja ZOTKS
Datum: 
torek, 18. Februar 2020