Balkanska računalniška olimpijada

Novica iz dne 4.7.2017

Balkanska računalniška olimpijada

Te dni poteka v Moldaviji 25. Balkanska računalniška olimpijada. Leta 1993 je prvo Balkanijado organizirala Romunija. Sodelovalo je 8 držav.

Slovenijo, ki se je tekmovanju pridružila pred dvemi leti tokrat zastopa ekipa:

  • Tim Poštuvan, Zavod za računalniško izobraževanje Ljubljana
  • Žiga Željko, Zavod za računalniško izobraževanje Ljubljana
  • Urban Duh, II. gimnazija Maribor
  • Mitja Žalik, II. gimnazija Maribor. Za njimi je prvi tekmovalni dan.

Na tekmovanju sodeluje trinajst ekip. Za njimi je že prvi tekmovalni dan. Olimpijada se zaključi 8. julija.

Kratko poročilo vodje ekipe, dr. Darka Pevca:

Letos je Balkanska Olimpijada iz Informatike proslavila "srebrno" obletnico. Čast organizacije 25. Balkanske Olimpijade iz Informatike med 2.7. in 8.7.2017 je sprejela Republika Moldavija, prizorišče olimpijade pa je bilo v središču glavnega mesta Kišinjev, na tamkajšnji ekonomski fakulteti. Tekmovanja se je udeležilo 49 tekmovalcev iz enajstih držav rednih članic (Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Ciper, Črna Gora, Grčija, Makedonija, Moldavija, Romunija, Srbija, Slovenija, Turčija) ter letošnjih gostov iz Italije.

Podeljene so bile 4 zlate medalje, 8 srebrnih ter 12 bronastih; tekovanje se je izkazalo za precej zahtevno, saj ni bilo tekmovalca, ki bi dosegel vse možne točke. Tudi našim tekmovalcem so bile naloge velik izziv, prevelik da bi domov prinesli katero odličje. Kljub temu so se naši tekmovalci dobro odrezali. Najboljšemu je odličje ušlo za dve mesti, ostali pa niso bili v pretiranem zaostanku. Namesto z medaljami so se tekmovalci vendarle obogatili s kopico lepih spominov ter novih prijateljstev.

 

Datum: 
torek, 4. Julij 2017