Dobili smo zmagovalce dveh računalniških tekmovanj za šole s prilagojenim programom

Novica iz dne 25.4.2022

Dobili smo zmagovalce dveh računalniških tekmovanj za šole s prilagojenim programom

Pod okriljem naše organizacije sta se v četrtek, 21. aprila 2022, na OŠ Jela Janežiča v Škofji Loki, uspešno zaključili državni računalniški tekmovanji za šole s prilagojenim programom. Obe tekmovanji sodita v okvir Festivala inovativnih tehnologij, z enim od tekmovanj pa ZOTKS že od leta 2000 v program računalniškega izobraževanja vključuje tudi otroke s posebnimi potrebami. Na ta način otroci pridobivajo številne nove spretnosti in znanja, predvsem pa oblikujejo svojo samopodobo.

Na prvem tekmovanju, 22. državnem računalniškem tekmovanju z naslovom Z računalniki skozi okna, je sodelovalo osem najboljših učencev nižjega izobraženega standarda, ki so si svoje mesto na finalu priborili na šolskih tekmovanjih. Tekmovalci so tekmovali individualno, na tekmovalnih polah pa so se vprašanja in podatki skrivali pod QR-kodami. Podatke so otroci z uporabo pametnega telefona morali prebrati in jih nato uporabiti za izdelavo dokumentov na računalnikih. Izmed osmih tekmovalcev iz osmih šol, je največ znanja pokazala Tatjana Kurinčič iz OŠ Franceta Bevka Tolmin.

Rezultati:
1. mesto: Tatjana Kurinčič, Osnovna šola Franceta Bevka Tolmin
2. mesto: Marcel Vončina, Osnovna šola Glazija
3. mesto: Anže Legat, Osnovna šola Poldeta Stražišarja Jesenice

Na drugem tekmovanju, 15. državnem računalniškem tekmovanju z naslovom Z miško v svet, pa so se pomerili učenci posebnega programa. Prav tako je sodelovalo osem otrok iz osmih osnovnih šol, ki so v Škofjo Loko prišli preko šolskih tekmovanj. V enotni in za njihov prilagojen program zahtevni kategoriji, so otroci morali prikazati znanje urejanja fotografij, uporabe urejevalnika besedil in predstavitev ter spletnega brskanja. Najbolj se je odrezal David Bratić iz OŠ Dragotina Ketteja Novo mesto.

Rezultati:
1. mesto: David Bratić, Osnovna šola Dragotina Ketteja Novo mesto
2. mesto: Ivan Stojkovski, Osnovna šola Roje Domžale
3. mesto: Natalija Kejžar, Osnovna šola Poldeta Stražišarja Jesenice

Vse prisotne so na zaključni prireditvi nagovorili mag. Marjeti Šmid, ravnateljica OŠ Jela Janežiča, Jožef Školč, glavni tajnik ZOTKS in Ivo Rep, podžupan občine Medvode, ki je ena izmed ustanoviteljic in podpornic šole. Poleg omenjene občine, so ustanovitelji in podporniki tudi občine Škofja Loka, Žiri, Železniki in Gorenja vas-Poljane. Za kulturni program so poskrbeli učenci šole ter Barja in Bojan, člana skupine Terrafolk.

Datum: 
ponedeljek, 25. April 2022