Otroci s posebnimi potrebami prvič tekmovali na daljavo

Novica iz dne 16.4.2021

Otroci s posebnimi potrebami prvič tekmovali na daljavo

Uspešno zaključeni obe računalniški tekmovanji

V Škofji Loki na OŠ Jela Janežiča sta se na daljavo zaključili državni računalniški tekmovanji za šole s prilagojenim programom, ki smo ju v sodelovanju s šolo organizirali pri ZOTKS. Obe tekmovanji sodita v okvir Festivala inovativnih tehnologij, ki bo namesto marca potekal v juniju.

Letošnje šolsko leto so otroci s posebnimi potrebami zaradi ukrepov tekmovali na matičnih šolah in prvič svoje znanje računalništva predstavili preko spleta. Ob pomoči prizadevnih mentoric in mentorjev sta bili obe tekmovanji uspešno izvedeni, otroci pa so pridobili nove spretnosti in znanja vseprisotne sodobne informacijske tehnologije.

Na prvem tekmovanju, 14. državnem računalniškem tekmovanju z naslovom Z miško v svet, so tekmovali učenci posebnega programa. Med seboj se je pomerilo deset tekmovalcev iz devetih slovenskih šol. V enotni in za njihov prilagojen program zahtevni kategoriji, so otroci morali prikazati znanje urejanja fotografij, uporabe urejevalnika besedil in predstavitev ter spletnega brskanja. Največ spretnosti je pokazal David Bratič z Osnovne šole Dragutina Ketteja Novo mesto.

Rezultati:
1. mesto: David Bratič, OŠ Dragutina Ketteja Novo mesto
2. mesto: Gašper Ljubi, OŠ Dragutina Ketteja Novo mesto
3. mesto: Niki Majcen, OŠ Ljudevita Pivka Ptuj

Že 21 let pa poteka tekmovanje Z računalniki skozi okna, namenjeno programu nižjega izobrazbenega standarda. Letos so tekmovalci namesto v parih tekmovali individualno. Na tekmovalnih polah so se vprašanja in podatki skrivali pod QR-kodami. Podatke so otroci preko uporabe pametnega telefona morali prebrati in jih nato uporabiti za izdelavo dokumentov na računalnikih. Na tekmovanju je sodelovalo 11 tekmovalcev iz 11 šol. Največ znanja je pokazal Klemen Njivar z Osnovne šole Ljudevita Pivka Ptuj.

Rezultati:
1. mesto: Klemen Njivar, OŠ Ljudevita Pivka Ptuj
2. mesto: Jan Podgorelec, OŠ Poldeta Stražišarja Jesenice
3. mesto: Urška Lainšček Porenta, OŠ Jela Janežiča Škofja Loka

Rezultati obeh tekmovanj so vam na voljo tukaj.

Datum: 
petek, 16. April 2021