Rezultati foto natečaja trajnostni razvoj za skupno dobro

Novica iz dne 29.3.2022

Rezultati foto natečaja trajnostni razvoj za skupno dobro

V sodelovanju s podjetjem Canon Adria d.o.o. smo razpisali foto natečaj, katerega rdeča nit je bila trajnostni razvoj za skupno dobro. Mlade smo vzpodbudili k družbeni odgovornosti in kritičnemu pogledu na svet v prihodnosti – za kvalitetno skupno sobivanje in dobro počutje vseh v naši družbi.

Objavljamo popravek zmagovalcev nagradnega foto natečaja trajnostni razvoj za skupno dobro. Prvotno izbrano zmagovalno fotografijo smo morali žal izločiti, saj ni bila skladna s pogoji sodelovanja v natečaju. Zato je žirija določila nov vrstni red najboljših štirih fotografij.

Tako sedaj prvo mesto pripada Anji Tomanič (OŠ Loka Črnomelj) s fotografijo Not my fault. Drugo mesto je osvojil Jure Flajs (OŠ Tržišče) s fotografijo Spolno ravnotežje. Tretje mesto je osvojila Nika Kotnik (Gimnazija Slovenj Gradec) s fotografijo Branje za znanje in uresničene sanje, za četrto mesto pa smo izbrali Nežo Ferk (OŠ Prežihovega Voranca Ravne na Koroškem) s preprosto fotografijo Naj ledena mehkoba ostane, a močnim sporočilom: vsi si želimo »belih zim« tudi v prihodnosti, pazimo na odtis, ki ga puščamo, da le ta ne bo skopnel.

Prvotna odločitev komisije in tekst: Včeraj se je sestala komisija in med mladimi osnovnošolci in dijaki, ki jim ni vseeno za njihovo prihodnost, izbrala najboljše štiri fotografije. Prvo mesto je osvojil Timotej Žvikart (Gimnazija Ravne na Koroškem) s fotografijo z naslovom Popolna komedija nepopolne ženske. Drugo mesto je osvojila Anja Tomanič (OŠ Loka Črnomelj) s fotografijo Not my fault. Tretje mesto je osvojil Jure Flajs (OŠ Tržišče) s fotografijo Spolno ravnotežje, medtem ko je četrto mesto osvojila Nika Kotnik (Gimnazija Slovenj Gradec) s fotografijo Branje za znanje in uresničene sanje. Hvala vsem udeležencem natečaja in čestitke dobitnikom nagrad

Utemeljitev žirije za zmagovalno fotografijo natečaja Anje Tomanič

Gre za izjemno močno sporočilno fotografijo, ki se naslanja na cilj trajnostnega razvoja: Dostop do čiste vode in sanitarne ureditve.

Kot nam skozi opis fotografije sporoča avtorica, ne gre samo za države tretjega sveta, kjer je problem zelo pereč, pač pa je tudi v Sloveniji veliko gospodinjstev brez ustrezno urejenega tega področja. Mogoče celo vaš sosed. Pri tem pa vsekakor najbolj trpijo otroci, ki niso nič krivi.

Fotografija nam je padla v oči predvsem zato, ker se vidi, da je bila dobro premišljena, preden je avtorica pritisnila na sprožilec. Lokacija je odlično izbrana za namen sporočila, model je dobro postavljen in nam s svojo pozo veliko pove. Pozdravljamo odlično kadriranje z sredinskim zrcalnim rezom po horizontali, razbit umivalnik resnično doda piko na i.

Temačno vzdušje in blede barve (razen na modelu, ki "ni nič kriv") dodajajo k sporočilnosti, celostno gledano nas fotografija nagovarja in nam daje misliti - kar je po našem mnenju tudi najbolj pomemben in močan aspekt fotografske umetnosti.

Čestitamo zmagovalki za odlično fotografijo.

Anja Tomanič - Not my fault
Jure Flajs - Spolno ravnotežje
Nika Kotnik - Branje za znanje in uresničene sanje
Neža Ferk - Naj ledena mehkoba ostane
Datum: 
sreda, 30. Marec 2022