Zaključena juniorska računalniška olimpijada

Novica iz dne 29.8.2019

Zaključena juniorska računalniška olimpijada

Maribor, 28. 8. 2019 -  Včeraj se je na II. gimnaziji Maribor z zaključno slovesnostjo in podelitvijo medalj svečano zaključila tretja Evropska juniorska računalniška olimpijada (European Junior Olympiad in Informatics – EJOI), ki je v Mariboru pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) potekala vse od 23. avgusta. Na olimpijadi se je v znanju in spretnostih računalniškega programiranja med seboj pomerilo 90 mladih programerjev iz 24 evropskih držav, starih do 15,5 leta. Absolutni zmagovalec je postal Alexandru Luchianov iz Romunije, ki je edini pravilno rešil vse naloge in zbral vseh 600 možnih točk. Na olimpijadi je bilo podeljenih osem zlatih, 15 srebrnih in 21 bronastih medalj.

»Gotovo je bilo teh nekaj dni v Sloveniji za vas enkratnih in tudi napornih. Da, pomembno je, kako dobro ste se na olimpijadi odrezali, saj so tekmovanja temu namenjena. Vendar ne pozabite, ne gre samo za zmage, pomembna so tudi prijateljstva, pogovori, spoznavanje sovrstnikov in preživljanje časa z drugimi ljudmi,« je na svečanem zaključku prisotne nagovoril dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport. »Hvala vsem za sodelovanje – vi ste tisti, ki ste omogočili ta dogodek

»Hvala vsem prisotnim v tej dvorani, še posebej mladim tekmovalcem. Po svojih močeh ste naredili vse, da bi prišli na to tekmovanje in na njem dosegli čim boljši rezultat. Zelo sem ponosen na vas in vem, da ste vi prihodnost Evrope. Čestitam vam in vam želim čim več uspeha v življenju in nadaljnjih karierah. Zahvaljujem se tudi Zvezi za tehnično kulturo Slovenije in Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki sta nas toplo sprejela v Mariboru in omogočila izvedbo tekmovanja. Slovenija, še enkrat hvala,« je dejal dr. Krassimir Manev, ustanovitelj in predsednik Evropske juniorske računalniške olimpijade.

Računalniško programiranje ima v Sloveniji premalo veljave

Osnovni namen olimpijade je spodbujati zanimanje za računalništvo in informacijsko tehnologijo med mladimi. Računalniki nas obkrožajo na vsakem koraku in vsi jih uporabljamo, vseeno pa je poznavanje programiranja močno deficitarno. Na ZOTKS, ki je glavni organizator olimpijade in računalniških tekmovanj v Sloveniji, se že vrsto let trudimo, da bi ta del računalništva – programiranje in uporaba programskih jezikov za reševanje problemov s področij programiranja – ponovno dobil večjo veljavo in pravo mesto tudi v našem šolskem učnem programu. Osnovna, temeljna znanja računalništva bi morala biti učencem posredovana že v osnovni in srednji šoli, saj ta vzpostavljajo način razmišljanja, ki ga pri drugih predmetih ne morejo pridobiti. Z organizacijo tako pomembnega mednarodnega dogodka bo ZOTKS prispevala k dvigu priljubljenosti tega področja, hkrati pa s tekmovanjem izkorišča priložnost za dodatno promocijo programiranja, računalništva in poznavanja informacijskih tehnologij pri nas.

Zahtevne naloge

Tekmovanje EJOI je potekalo dva tekmovalna dneva in je bilo individualno. Tekmovalci so morali vsak tekmovalni dan v štirih urah rešiti po tri različne probleme s področja programiranja. Vsaka naloga je od tekmovalcev zahtevala, da napišejo program, torej serijo navodil, ki potem poišče pravilen odgovor na zastavljeni problem.  Zahtevana raven znanja na računalniški olimpijadi EJOI za osnovnošolce je bila zelo visoka, saj so pravila in naloge praktično enaka kot na mednarodni računalniški olimpijadi, ki se jo udeležujejo dijaki s celega sveta. Tekmovalci so programirali v programskih jezikih C, C++ in Java, na operacijskem sistemu Linux.

Ne samo tekmovanje, ampak tudi druženje s sovrstniki

Celotno dogajanje olimpijade EJOI je potekalo sedem dni. Poleg samega tekmovanja so potekale tudi različne obtekmovalne dejavnosti, kot so strokovne ekskurzije, družabni dogodki in ogledi nekaterih naravnih znamenitosti Slovenije. Udeleženci iz 24 držav Evropske unije so si tako ogledali Škocjanske jame ter Ljubljano, obiskali Center eksperimentov Maribor, se z vzpenjačo povzpeli na mariborsko Pohorje, raftali po Dravi in prek igre Unlock Maribor odkrivali štajersko prestolnico. Tako so stkali številna nova poznanstva in prijateljstva ter krepili medkulturne stike.

Olimpijada je potekala na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, podprla pa so jo tudi podjetja KRKA, ELES, Marand in COSYLAB.

Foto: Daniel Novakovič/STA

Datum: 
četrtek, 29. Avgust 2019